RECENSIÓ
 

ORIENTACIÓ BIBLIOGRÀFICA

La bibliografia sobre la Guerra Civil Espanyola no tan sols és inabastable sinó que, com que és un tema que mai no deixa d’estar d’actualitat, contínuament es va renovant. Polèmiques contemporànies com la del trasllat dels mal dits «papers de Salamanca» o, fins i tot, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya; pel·lícules i obres de teatre, sèries televisives, documentals, col·leccions de llibres als diaris i als quioscos..., tot un ventall d’opcions per a qui vulgui conèixer la Guerra Civil, que, d’una manera o d’una altra, ens continua acompanyant com a rerefons. Les recomanacions següents les incloem a tall d’exemple, com a guia per començar a buscar.

Llibres

El 1985, un antic militant anarquista, Juan García Duran, va publicar aquest llibre, que, com que ja fa uns quants anys que es va escriure, la bibliografia més recent ja es deu considerar en part obsoleta:

García Duran, Juan. La guerra civil española: fuentes. Barcelona: Editorial Crítica, 1985.

S’hi pot trobar tota la relació d’estudis de conjunt, que podríem considerar gairebé clàssics (Brenan, Preston, Vilar, Thomas, Jackson, Frasier), memòries (Azaña, Ciano, Bosch Gimpera, F. Montseny, Osorio Gallardo), i després una àmplia llista bibliogràfica per temes. Inclou també una relació d’arxius, i una completíssima filmografia dels anys de la guerra.

Pot ser molt útil consultar aquesta web, de la biblioteca de la Universitat de Barcelona, amb multitud de recursos de tot tipus i enllaços a moltes altres pàgines.

Sobre la Guerra Civil a Catalunya, hi ha també una luxosa publicació recent, amb profusió d’il·lustracions, que enguany s’ha publicat en un sol llibre, sense il·lustracions, però amb una bibliografia molt actualitzada:

Solé Sabaté, Josep M.; Villarroya, Joan (dir.): Breu història de la Guerra Civil a Catalunya. Barcelona,Ed. 62, novembre de 2005.

A la xarxa
A Internet hi ha milions de referències (i no és una hipèrbole) en totes les llengües i sobre tots els temes. Es pot consultar la web que hi fa referència, a la xarxa telemàtica educativa de Catalunya, feta per un professor de ciències socials, i a partir d’aquí, navegar. També us adjuntem la primera referència en el cercador Google, http://www.guerracivil.org/, primera entre dos milions de resultats trobats en castellà i més de trenta milions en anglès. En català n'hi ha més de 175.000.

Pel·lícules
Sobre filmografia, es pot consultar aquesta web, en anglès, o aquesta, en castellà.

Altres
Finalment, i perquè vegeu quines altres lectures es poden fer de la Guerra Civil, citem un parell de webs que pensem que tenen un alt interès pedagògic.

http://www.aycarmela.net/ Recreació de la Guerra Civil portada a terme per professionals de la història. Amb enllaços molt diversos sobre temes com col·leccionisme, cançons, cartells, història, etc. Molt recomanable.

Maquitoys presentación. Figures a escala 1:6 de combatents de la Guerra Civil. Amb tot luxe de detalls.


 

Sumari