PRESENTACIÓ


 

JOSEP M. FIGUERES
Macià


El primer president de la Generalitat del segle XX ha estat situat en la palestra pública, el passat 2007, per diversos motius que l'han fet esdevenir punt de referència. Entre les diverses obres trobem un film, El coronel Macià, de Josep M. Forn, amb el guió editat en format llibre; l'edició de l’antologia de textos, a cura de V. Castells; l'antologia de la Generalitat de Catalunya; el catàleg de les fotografies que conserva l'ANC, l'esplèndida biografia de Josep M. Roig Rosich, etc.
També el web de l'ACCAT, www.elcoronelmacia.cat, és una altra iniciativa d'aproximació rellevant, pel que fa a la dimensió divulgativa, que s'afegeix a la bona nòmina de treballs que molts autors han assumit amb l'objectiu de recuperar la pròpia història. La revista Materials d'Història de Catalunya se suma a aquesta recuperació, amb una clara línia d'oferir recursos als professors d'història i una metodologia fàcil, útil i pertinent.
Macià no és un referent només polític sinó també social i cultural. D'ací que volguem acostar-nos-hi amb una mirada que pugui anar més enllà dels trets episòdics (fets del ¡Cu-Cut!, complot de Prats de Molló...) o estructurals (presidència de la Generalitat) i ens acosti a una dimensió àmplia i rigorosa sobre el pensament i l'obra d'un dels referents més destacats de la Catalunya del segle XX.


 Josep M. Figueres

Sumari